Vi behöver tänka på vårt personliga varumärke vilket blir mer viktigt i och med kommunikation i sociala medier. Öppenhet och transparens – allt kommer fram och då är det viktigt att ha en strategi. Vem är jag och vem vill jag vara, men en strategi kan innefatta andra komponenter också. En sådan är ditt nätverk – hur stort är ditt nätverk, hur mycket inflytande har du och vem finns i ditt nätverk.

En av Sveriges största bloggare har, med sina kring 100 000 läsare i veckan, strategiskt använt sin blogg som marknadsföringskanal när hon marknadsfört sin webbshop, bok och sitt klädmärke. Nu startar hon en tidning och vilka rekryterar hon till redaktionen? Storbloggare med egna nätverk. Hon vinner inte bara personer som uppenbart kan skriva och fånga läsaren, hon vinner nya kostnadsfria marknadsföringskanaler också. Om de kommer att skriva om sitt arbete på redaktionen? Med personalresor på femstjärniga hotell vore allt annat konstigt. Naturligtvis skriver de att de arbetar på tidningen. Hon rekryterar en duktig medarbetare och får all marknadsföring på köpet. De flesta företag hade fått lägga ut stora summor pengar på den typen av marknadsföring, som dessutom riktas direkt till rätt målgrupp. Strategisk rekrytering, pr och marknadsföring i ett.

Att anställa rätt person blir allt mer viktigt och detsamma gäller för anlitade konsulter. Social media konsulter som arbetar med företags social media strategier tar gärna upp dessa som goda exempel när de föreläser. Win-win för företag och konsult. Effektiv PR som kommer av nätverk och inflytande. En konsult med stort inflytande ger mer. Kanske är det dags att ta med dessa faktorer vid lönesättning och värdering av arvoden?

Jag tror att fler företag kommer att tänka strategiskt gällande nätverk när de rekryterar i framtiden. En person med tusen följare på Twitter har onekligen ett visst inflytande, och snarare än att köpa reklamplats kanske det ibland kan räcka att anställa rätt person för att denne sedan ska ge företagets varumärke en knuff i rätt riktning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>